miercuri, 6 aprilie 2022

A treia activitate de învățare - Private English Secondary School Chelopech, Bulgaria - 28 martie- 1 aprilie 2022

 A treia activitate de învățare din cadrul proiectului Maths is all around! 2019-2022 a avut loc la scoala parteneră  Private English Language Secondary School - PELSS- Chelopech, Bulgaria, în săptămâna 28 martie- 1 aprilie 2022. La această activitate au participat din partea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară 6 elevi și 2 profesori: prof. Violeta Iacentiuc, prof. Andreea Țui și elevii: Patricia Ciotoi (XII E), Andreea Batinaș (XII E), Alexandra Macoveiciuc (X C), Claudia Amagdalinei (X A), Denis Nichițelea (X C) și Alexandru Cornea (X A).


Prima zi a început cu un călduros bun venit din partea școlii gazdă, elevii bulgari așteptând oaspeții cu pâine și miere. A urmat un cuvânt  de bun venit din partea conducerii liceului, apoi elevii au avut oportunitatea să se cunoască prin intermediul jocurilor nonformale.





Am început apoi prima activitate - prezentarea Bulgariei și apoi testul Quizziz "Ce știi despre Bulgaria?". Elevii romani au obținut rezultate bune la acest test. 




Programul a continuat cu o lecție de chimie distractivă în care s-au preparat "cocktailuri" frumos colorate din diferite substante chimice, s-au obținut apoi prin reacții chimice efecte spectaculoase ca degajare puternică de fum sau spumă.






După lecția de chimie a urmat lecția de fizică. Elevii au fost împărțiți pe grupe și au realizat mai întâi o "hologramă 3D" proiectată cu ajutorul unei piramide transparente așezată central pe un telefon care derula 4 imagini identice. Prin intermediul reflexiei  se creeaza această imagine care are aspectul unei holograme.




Al doilea experiment a fost un pic mai complex și a presupus realizarea unei figuri geometrice pe o foaie, apoi trasarea de puncte egal departate pe această figură. Cu ajutorul unui compas, s-au trasat zgârieturi - arce de cerc intre punctele figurii și un CD fixat la distanță mică de figura geometrică aleasă. Cei care au reușit trasarea acestor arce de cerc au putut observa pe CD imaginea luminoasă a punctelor alese inițial.





A urmat competiția de matematică între cele 4 țări partenere, organizată foarte bine de școala gazdă, sub forma de 7 stații de lucru cu sarcini diferite, pe la care toate echipajele au trecut pentru a le rezolva. Echipa română obținut locul III în această competiție.





În ultima parte a zilei a fost organizată întâlnirea cu reprezentanții companiei Dundee Precious Metals, companie care patronează școala privată PELSS. Ni s-a prezentat modul în care funcționează mina de metale pretioase (Cu, Au) din Chelopech, o mină modernă la 600 m sub pamant, in care minerii actionează tablete și operează mașini, cu totul altceva decât în trecut. De asemenea reprezentanții companiei ne-au prezentat drona care realizează imagini 3D, si au scanat fiecare echipa pentru a le realiza o "fotografie" 3d în câteva secunde.





A doua zi a fost organizată vizita la capitala Bulgariei, Sofia. Din nou elevii și profesorii au fost împărțiti în 4 grupe și au avut parte  de o vânătoare de comori în centrul Sofiei, descoperind singuri  obiectivele turistice importante și având de completat o fișă cu informații. 

A treia zi activitățile s-au realizat în localitatea vecina Chavdar, o localitate care accesat  fonduri europene reușind să atraga multi turisti la muzeele nou realizate și la parcul de aventură. 




După un bun venit urat chiar de primarul localității ne-am îndreptat către brutăria din localitate, patronata de o fostă profesoară a scolii PELSS. Am invatat despre modul în care se realizează pâinea, iar apoi am realizat covrigi pe care i-am lasat la cuptor cand am plecat, urmand sa ii primim mai tarziu.




Am plecat spre muzeul etnografic, unde au avut loc mai multe ateliere. Primul a fost un exercițiu de antreprenoriat, in care fiecare echipa a trebuit sa realizeze un prototip de papusă tradițională, cumpărând materialele necesare, în așa fel încât să existe și un profit. Echipele s-au descurcat foarte bine, dând dovadă de multă creativitate, păpușile realizate fiind premiate la finalul activităților.








A doua activitate a constat in vizita unei case traditionale vechi, prezentarea unui joc vechi - moara/- pe care îl avem și noi, rezolvarea de mai multe puzzle-uri cu broderii tradiționale bulgarești. 








După aceste activități am vizitat Muzeul Neolitic și parcul de aventura, ambele aflate într-un cadru natural de excepție. Covrigii pe care i-am facut în prima parte a zilei, i-am primit pentru a-i rostogoli pe un deal, pentru noroc (!) și apoi i-am  mâncat cu mare poftă.







In a patra zi ne-am intalnit mai intâi la școala pentru a lucra la jocul de carti care este produs final al proiectului Memory Box- Maths&Culture Board Game, cu imagini reprezentative pentru cele patru țări partenere si intrebari legate de acestea dar conectate și cu matematica.





Apoi am plecat spre Panagyurishte, o localitate care are un muzeu de istorie modern, celebru pentru tezaurul tracic de aur. De asemenea elevii au primit fise cu sarcini legate de lucrurile aflate in muzeu, dar si in casele deosebite care fac parte din acest muzeu.  




Ultima zi a fost dedicată evaluării activităților și înmânării certificatelor. 

Putem aprecia activitățile realizate de școala PELSS ca fiind deosebite, mai ales în contextul pandemic actual. Elevii și profesorii au făcut un real schimb de experiență, mobilitatea din Bulgaria fiind una foarte reușită.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu